← Gå tillbaka
Publicerades:
March 1, 2024

10 vanliga misstag att undvika i företagets ekonomi och redovisning‍

Att hålla redovisningen och den löpande bokföringen i ordning är en av de viktigaste delarna för att du ska kunna driva ett framgångsrikt företag. Men även de mest erfarna företagsägarna kan göra misstag när det gäller hanteringen av sin ekonomi. För att hjälpa dig undvika vanliga fällor har vi sammanställt en lista över 10 vanliga misstag att undvika i företagets redovisning:

1. Brist på dokumentation 

Att inte ha tillräcklig dokumentation för transaktioner kan leda till förvirring och problem vid revisioner. Se till att alltid spara och organisera alla kvitton och fakturor noggrant.

2. Ignorera bokföringsprinciper 

Att inte följa grundläggande bokföringsprinciper kan leda till felaktiga redovisningsposter och en orimlig bild av företagets ekonomiska ställning. Se till att förstå och tillämpa grundläggande bokföringsprinciper korrekt.

3. Försenad registrering av transaktioner 

Att skjuta upp registreringen av transaktioner kan leda till förvirring och förseningar i redovisningen. Se till att registrera alla transaktioner i tid för att undvika problem senare.

4. Felaktig kategorisering av utgifter 

Att felaktigt kategorisera utgifter kan förvränga företagets ekonomiska rapporter och kan bland annat göra det svårt att få en korrekt bild av företagets ekonomi. Se till att använda rätt konton för att kategorisera utgifter.

5. Dålig planering av skatter 

Att inte planera för skatter kan leda till oväntade kostnader och ekonomiska problem för företaget. Se till att ha en noggrann skatteplanering och budget för att undvika oväntade överraskningar.

6. Brist på uppföljning av obetalda fakturor 

Att inte följa upp obetalda fakturor kan leda till likviditetsproblem och förseningar i betalningar till leverantörer. Se till att ha en effektiv process för att följa upp och hantera obetalda fakturor. Här kan du läsa mer om hur du hanterar en obetald faktura.

7. Felaktig beräkning av moms 

Att göra fel i beräkningen av moms kan leda till felaktiga momsredovisningar och straffavgifter från skattemyndigheter. Se till att förstå momsreglerna och dubbelkolla beräkningar noggrant.

8. För många manuella processer

Att förlita sig på manuella processer för redovisning kan öka risken för fel och ineffektivitet. Se till att automatisera så många processer som möjligt för att minimera risken för misstag.

9. Brist på revidiering

Gå regelbundet igenom företagets löpande redovisning för att upptäcka och kunna korrigera eventuella fel i tid. Se till att regelbundet granska och revidera företagets ekonomiska rapporter för att säkerställa att allt stämmer överens med verkligheten.

10. Brist på professionell hjälp 

Att försöka hantera företagets redovisning på egen hand utan professionell hjälp kan öka risken för misstag och gör att du förlorar värdefull tid och resurser. Överväg att anlita en redovisningsbyrå som Knyta för att få expertis och support för att undvika misstag och maximera företagets ekonomiska hälsa.

Med extern redovisning kan du dessutom få hjälp med rådgivning för att kunna fatta rätt beslut som gynnar ditt företags ekonomi. 

Vill du läsa mer om fördelarna med att outsourca din redovisning?

Anastasia Wihlner
Auktoriserad redovisningskonsult 

Fler nyheter och artiklar

Vi använder cookies för att samla in data till oss och våra samarbetspartners. Genom detta kan annonsering som sker till dig anpassas och vi kan analysera hur sajten används